ArabicEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Eğitim Araçları

Posted by admin 26/12/2019 0 Comment(s)

    Nelerdir eğitim araçları, ya da eğitim gereçleri diye sorduğumuzda bir çok ürünü kapsamak ile birlikte resmi ve özel eğitim kurumlarının ihtiyaçlarını kapsayan geniş bir ürün grubunu düşünebiliriz. Kırtasiye malzemelerinden tutun da okulun kurulumundan sınıfların ders verir hale gelmesine kadar tüm ihtiyaçlar için farklı sektörler de işin içine girer. Kırtasiye işin sadece kağıt kalem grubudur. Mezuniyet cübbesi, okul sırası, mantar pano, yazı tahtası, milli levha, harita ve daha bir çok ürün sayılabilir tabi bunun laboratuvar kısmı ve içerisindeki ürünler hariç. Okul, dershane, etüt merkezi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite hatta anaokulu için ihtiyaçların bir kısmı aynı olmakla birlikte çeşitli ve farklı ürünler her geçen gün artmakta ve eğitimi kolaylaştırmak adına bir çok sektör de ihtiyaçlara cevap vermek istemektedirler.

    Anaokulunun ihtiyacı olan ürünler oyun grubu, abaküs olarak diğer eğitim kurumlarından ayrılmaktadır ve ayrılan başka ürünlerde mevcuttur. İlkokul ve ortaokul eğitim kurumlarındaki eğitim gereçleri hemen hemen aynı ürünleri kapsamakla birlikte mesleki ve teknik liselerde ihtiyaçlar ve eğitim daha farklı olabilmektedir. Üniversite kurumları da daha farklı ihtiyaç malzemelerine ihtiyaç duyubilmektedir. Mesela üniversitelerin tıp bölümünde kadavraya ihtiyaç vardır. Ziraat fakültelerinde bahçe ve tarlalara ihtiyaç vardır. Tabi ki biz bundan bahsetmiyoruz eğitim gereçleri olarak ancak bunlar da eğitimin işieyişinin ve öğrencilerin en iyi eğitimi alabilmeleri için mutlak ve vazgeçilmez ihtiyaçlardandır. 

    Eğitim kurumlarının olmaz ise olmazı yazı tahtası günümüzde hala popüler ürün grubunu oluşturmaktadır. Eğitim kurumlarında duvara monte yazı tahtaları arasında en çok tercih edilen iki ölçü mevuttur. 120x200 cm ve 120x240 cm ölçüleridir. Tabi bu yazı tahtalarının da renkleri mevcuttur. Eski zamanlarda kullanılan meşhur kara tahta günümüzde artık geçerliliğini yitirmiş ve bunun yerini beyaz yazı tahtası almıştır. Bu anlamda eğitimin yükünü çeken kara tahtalar artık nostalji olarak evlerimizde ve işyerlerinde kullanılmaktadır. Her ne kadar bir dönem ve günümüzde hala yeşil yazı tahtaları kullanılmış olsa bile tebeşirden müzdarip olan öğretmen ve öğrencilerin isteği ile yazı tahtalarının kalemli yazı tahtası diğer adı ile beyaz yazı tahtası olarak talepler doğrultusunda yerini alması ile artık tebeşirli tahtaların hepsi nostalji olmuştur. Beyaz yazı tahtalarını rafa kaldıran akıllı tahtaların bir kaç sene önce eğitim sektörüne hizmet vermesi ile beyaz yazı tahtaları da geçmişte bir hatıra olarak kalmaya aday olmuştur. Ancak akıllı tahtalar her ne kadar teknoloji ile beraber popüler olmuş ise de eskiden kullanılan yazı tahtaları geçerliliğini akıllı tahtalardaki arızalar nedeni ile korumaktadır. Akıllı tahtaların eğitime ne kadar katkıda bulunduğu ise aşikar olup tartışmaya açıktır. Ülkemizde yeni olan akıllı tahtaların Avrupa ülkelerindeki eğitimciler tarafından öğrencilerin yazı yazma alışkanlığını ortadan kaldırdığı ifade edilmekte öğrencileri tembelliğe ittiği ve eğitime katkısının negatif olduğu yönünde açıklamaları bulunduğu aşikardır. Bu anlamda duvara beyaz yazı tahtası tekrar popüler olabilir mi diye sorulabilir. Okul sıralarından biraz bahsedecek olur isek eski tip okul sıralara resmi eğitim kurumlarında günümüzde hala kullanılmakta ve imkanı olan okullar değiştirmektedir. Özel okullar dershaneler ve üniversiteler yeni tip sıralara çoktan geçmiş bulunmakta ve eğitimin modern görüntüye kavuşması için ilk olmaz ise olmazları arasına girmiştir. Tabi ki özel eğitim kurumlarında akıllı tahtalar da olmaz ise olmazı sürdürmeye devam edecektir. Eğitimin kalitesi mi eğitim için kullanılan teknolojik eğitim araç gereçleri mi önemli? Tabi ki eğitim kalitesi önemli ama her ikisi de olmalı tabi. Bir çok öğrenci velisi görüntüye de önem vermekte onlar da kendilerince haklıdırlar ne diyebiliriz ki bu yüzden özel eğitim kurumlarına tabi ki bir şey diyemeyiz geleceğimizin umutları olmuş ülkemizin yine eğitimci, doktor, avukat, mühendis, hakim, ticaret erbabı ve ülke yöneticileri olacaktır En iyi şartlarda ve modern şekilde eğitim almalarının yanında ülkemizi ileri medeniyetler seviyesine taşıyacak ülkemizin gururu olacak dünyaya ülkemizi tanıtacak ve ileriye taşıyacak buluşlar yapacak bilim adamları ve örneğini çoğaltabileceğimiz meslek sahipleri bugünün gençleri olacaktır. Öğretmenlerimiz ise onların mimarı olacaktır. 

Etiketler: Eğitim Araçları