ArabicEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Kep Atmak Nereden Gelir?

Posted by admin 26/12/2019 0 Comment(s)

    Geçmişi çok eski olmamakla birlikte kep atmak geleneksel bir sevinç halini almış ve gösteriler ile kutlanır hala gelmiştir. Mezuniyet cübbesi ve kepi giymek eski yıllara dayansa da kep atmak yeni zamanda moda olmuştur. Eskiden kep cübbe giyilir ama kep havaya atılmazdı. Nereden gelir kep atmak diye araştırıldığında kep atmanın değil cübbe giymenin nereden geldiğine bakmak ve araştırmak gerekir. Günümüzde her ne kadar hristiyan işi denilsede cübbeyi islamiyet din adamları ve hristiyan din adamları da giymektedir.

    Cübbe giymek dinin sembolü olarak görülmekle birlikte cübbe modelleri ve çeşitleri lle birlikte giyiş amacına uygun şekillerde imalat yapılmaktadır. İslamiyetteki din görevlilerinin giydiği cübbe ile farklı dinlerdeki görevlilerinin giydiği cübbe arasında model farkları vardır. Cübbe giymek ile hristiyan olunmaz ancak eskiden dinin sembolü olduğu için bu amaçla giyildiğinde giyen kişinin hangi dine mensup olduğu anlaşılırdı. İşte bu görüntüden dolayı giyen kişi müslüman ise hristiyan olmuş denilebilirdi. Günümüzde cübbe islamiyetin sembolü olarak diğer dinleri temsil edenlerin giydiği cübbe modellerinden farklı olduğundan böyle bir şey düşünülemez. Öğrencilerin ve üniversite öğretim görevlilerinin mezun olur iken giydikleri cübbe ve binişler mezuniyeti temsil ettiği için onların herhangi bir dini temsil ettiğini veya giyen kişi için şu dine sahiptir demek yanlış olur ve günümüzde böyle düşünenlere gülerler. Kep atmaktan çok cübbe giymenin mahiyeti için araştırdığımızda cübbe giymek her ne kadar hristiyan aleminde vaftiz törenleri sırasında giyilmiş ise de islam aleminde eskiden ilimin merkezi olan ve alim yetiştiren okullarda cübbe giyme işinin başladığı ve oradan Amerika ve sonra Avrupaya yayıldığı ifade edilmektedir. Yani cübbe giyme işi dünyaya islam aleminden yayıldığını ifade eden araştırmacılar vardır. Günümüzde okullarda mezun olur iken giyilen cübbenin Amerika ve Avrupa'dan ülkemize geldiği inancı mevcut olmak ile kesin bir araştırma sonucu bulunmamaktadır. Kep atmanın nereden geldiği artık günümüzde önem teşkil etmemektedir. Dünya artık birbiri ile entegre olmuş dünyada olup bitenler internet, televizyon ve sosyal medya aracılığı ile hızlıca tüm dünyada aynı anda paylaşılmaktadır. Bu nedenle moda dünyanın her yerine aynı anda gelmekte ve gelenek göreneklerin ve alışılagelmiş davranışların dışında olumsuz veya olumlu olaylar artık yadırganmamak veya takdir edilmemekle birlikte kimden veya nereden geldi kimin icadı, gavur icadı gibi sorulur ve cevapları duymamaktayız. İnsanlık artık bunları aşmış ve gelişen teknoloji ile birlikte daha hayret verici olaylara icatlara ve yeniliklere tepki vermekte ve bunlara da hemen adapte olmaktadır. Artık hiç bir şey tuhaf ve acaip gelmemektedir. Durum böyle olunca cübbenin nereden geldiği ya da kep atmak nereden gelir gibi sorulara kulak bile asmamaktadır.

    Okuldan mezun olur iken ne giyersem bana yakışır? Mezuniyet cübbesinin altına giyeceğim elbise modelleri nerede bulunur? Gibi sorulara cevap aranmaktadır.

Yorum yaz