ArabicEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Mezuniyet Cübbesi Üniversite

Posted by admin 28/12/2019 0 Comment(s)

    Üniversite mezuniyet kep cübbe alpaka ve saten kumaştan imal edilir. Mezuniyet cübbeleri imalatında kullanılan kumaşlar farklı renklerde olsa da fiyatlar kumaş kalitesine ve ceşidine bağlı olarak değişkenlik arz eder. Üniversite mezuniyet cübbesi alpaka kumaş olarak talep edilmekle birlikte saten kumaş tercih eden üniversiteler de vardır. Cübbe giyme öğretim kurumlarında yüksek lisans yapan öğrenciler ile dekanlar tarafından giyilirdi. Artık kep cübbe giymek ve atmak anaokuluna kadar inmiş durumdadır. Öyle ki bu iş bir sektör halini almıştır. Yüksek öğretim kurumlarımız olan üniversitelerde ve bunlara bağlı fakültelerde kep cübbe giyme eğitimini bitiren öğrenciler tarafından yıl sonunda törenle olur. Törene dekanlar ve tüm üniversite kadrosu katılır. Tabi ki dekanların giydiği cübbe değil biniştir. Biniş cübbelerden daha farklı olarak süslemeli ve işlemelidir. Atkı öğrencilerin giydiği atkından daha geniş ve işlemeler daha bariz olarak görünür. Üniverisite cübbesini mezun olurken giyen öğrenciler fakültelerine bağlı olarak fakültenin belirlediği cübbeleri giyerler. Fakültelerin renkleri veya modelleri farklı olabilir. Mesela tıp fakültesi öğrcencileri siyah kırmızı giyerken edebiyat fakültesi öğrencileri farkıl renklrde giyebilir. Ya da tüm üniversite öğrencileri aynı model ve renklerde giyebilir. Modelleri ve renkleri farklı olsa da amaç aynıdır. Törende günün önemini belirten konuşmalardan sonra mezuniyet kepi ne renk olursa olsun havaya atılacağı ve giyilen üniversite mezuniyet cübbesinin renkleri ya da modeli önemli değildir. Önemli olan günün somutlaştırılmasıdır. Bu sebeple giyilen elbiselerin farklılığı bir değer birimi değil semboldür. Ancak yüksek öğretimin altındaki eğitim kurumları cübbeye ve kıyafetlere o kadar önem vermektedirler ki sanki ders notunu etkileyecek. Okul sezonunun bitmesinden aylar önce telaşını yaşamaktadırlar. Son güne kaldıklarında bakıyorsunuz ki cübbeleri temin etmemeşler ve ne renk olursa olsun tedarik etme telaşına girmektedirler onlar için artık renk ve model önem taşımamaktadır. 

    Üniversite mezuniyet cübbeleri sade ve klasik tarzdan uzak genelde alpaka kumaştan imal edilir. Biyeli, şallı ve armalı olarak karşımıza çıkarlar. Arma tercih etmeyen göz alıcı renklerle sade işlemesiz armasız ve şalsız cübbe kep tercih eden yüksek öğretim kurumları da vardır. Mali külfeti karşılayamayan ya da sadece kep atma ile hevesleri telafi etmeye çalışan kurumlarda vardır. Tabi bu lise veya ortaokullarda olmaktadır. Mezuniyet cübbesi kadar cübbenin altına giyilen elbise de öğrenciler için önem taşımaktadır. Mezuniyet elbisesi için ayrı bir telaş kaplar mezun olacakları sanki düğünde gelin veya damat olacakmış gibi. Bu telaş daha çok lise öğrencilerini kaplamaktadırlar. Onlar daha hareketli ve sıcak kanlılardır bu konuda. Sanki lise bitince kendisini iş sahibi yapacak diploma alır gibi davranmaktadırlar. Cübbeyi giydiklerinde sevinçlerini görmek gerek aynı beş yaşında sevinen çocuk gibidirler. Bazen üniversite bitirmiş ama bizim zamanımızda mezuniyet cübbesi üniversitede yoktu diyenler vardır. Onlar da üniversiteli grup arkadaşlar yetişkin iş ve aile sahibi olmuşlar bu halde bile bizim zamanımızda yoktu deyip toplanıp kep cübbe giymekte ve kutlama yapmaktadırlar. Onlarınki de kahve içmek bahane dostları bir arada görelim hikayesi gibidir.

    Her ne sebep ve heyecan ile olursa olsun mezuniyet cübbesi üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulunda artık giyilmekte ve bu işin imalatçılarından tutun da organizasyonunu yapan firmalar da mezuniyet günlerini gelmesin dört gözle beklemektedirler. O kadar çok sektöre katkı sağlamaktadır ki bu mezuniyet törenleri bu konuda organize olmuş firmalar tüm etkinliğin sorumluluğunu alarak hizmet vermektedirler. Fotoğraf çekiminden pastasına, ışıklandırmadan havai fişek gösterisine kadar. Ayrıca cübbenin altına giyilecek kıyafet giyilecek ayakkabı da ayrı bir katkı payı sağlamaktadır piyasaya. Bu da tabi piyasayı sevindirmektedir.

Yorum yaz