ArabicEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Cübbe İmalatı

Posted by admin 28/12/2019 0 Comment(s) Mezuniyet Cübbesi,Mezuniyet Kepi,Cübbe Kiralama,

    Kep cübbe imalatı için gereken malzemeler ile satın almak için siparişin verilmesi ile birlikte gelişen süreçte hangi malzemelerin nasıl kullanıldığı ve size nasıl ulaştırıldığı hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Önce mezuniyet kepinin nasıl yapıldığını ve gereken malzemeleri anlatmaya çalışalım. Mezuniyet kepi için mukavva ve püskül birinci sırada malzemeyi teşkil eder, kumaşta önemlidir tabiki. Püskül rengi cübbe garni rengi ile aynı olmalıdır. Kep kumaş renkleri cübbe ana rengi ile aynıdır. Kepin kafaya takıldığında düşmemesini sağlayacak lastik de kullanılan malzemeler arasında yerini alır. 70x100 ebadında mukavva 23x23 cm ebadında giyotun bıçakla kesilir. Kep için kullanılacak kumaş kartonon içerisine girmeli bunun için bir cep gibi kesilen kartonun ölçüsünde kepin gireceği kısım açık kalmak üzere dikilmeli tabi bundan önce kafaya takılmasını sağlayacak yuvarlak şekil kesilmiş ve kepin içerisine gireceği kare cepçiğin alt kısmına dikilmiş olmalı. Tabi ki yuvarlak kısmın altına lastikte takılmış olmalıdır. Bundan sonra kesilen dikdörtgen şeklindeki karton cep gibi açık olan kısımdan geçirilip açık kısım dikilmeli. Daha sonra püskül kepin sol kenarına püskülün geçirildiği ip ile birlikte dikilmelidir. Mezuniyet kepimiz hazır. Mezuniyet cübbesi için gereken malzemeler kumaş, dikimi sağlayacak ip, yaka için tela, ana renk kumaştan farklı garni renk için diğer renk kumaş, tabi ki dikimi yapılacak dikiş makinesini söylemeye gerek yok. Hangi bedenlerde imal ediliecek ise kumaş için pastal atılmış ve kesime hazır hale gelmiş olmalıdır. Bir de çizimin usta bir şekilde yapılması kumaşta fire vermemek için önemlidir. Kalıp ile çizimi yapılan kumaş pastaldan çıkan ve üst üste dizilmiş olan kumaş üzerine konurak çizimi yerlerden dikkatlice kesilir. Kesim yapılmıştır. Kesimi biten kumaştan kollar, yaka, şerit ve manşetler  ayrı yarı çıkmıştır. Yaka hakim yakadır ve tela yaka içerisine yerleştirilir. Kollara takılan manşetlerle kollar gövdeye dikilmeden önce yaka ve şerit dikimi yapılmıştır. Kolların da gövdeye dikilmesi ile birlikte mezuniyet cübbesi de ütüye hazır hale gelmiştir. Cübbenin ütülenmesini ardından katlama ve paketleme işine geçilir. Katlanan cübbeler kep ile birlikte jelatin içerisine yerleştirilir ve ardından kolilerin içerisine konur ve koliler kapatılır. Mezuniyet cübbeleri sevk edilmeye hazırdır. Tamamı bu şekilde dikilip ütülenip paketlendikten sonra koliler halinde kargoya teslim edilir. 

    Farklı modellerde mezuniyet cübbesi imal edilmektedir. Kumaş tercihi alpaka veya satendir. Alpaka kumaş ile saten kumaş arasında kalite ve fiyat farklılıkları vardır. Fiyat farkları kumaşın eninin ölçüsüne bağlı olarak değişmektedir. Alpaka kumaşın eni 150 cm olup pamuksu oranı yüksekliği nedeni ile alpaka kumaş fiyatları satenden yüksektir. Saten kumaşlar 150 cm ve 210 cm enlerinde imal edilir ve kalitesine göre fiyat farklılıkları vardır. Mezuniyet cübbe modelleri ve renkleri farklı olsa da sonuç olarak hepsi aynı amacı taşırlar. Ancak okulun veya fakultenin logo renklerine uyumlu olmasını isteyenler olduğu gibi beğendiği bir modelin aynısını imal ettirmek isteyen üniversite ve liseler ile ilkokullar vardır. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise mezuniyet cübbeleri ile üniversite cübbeleri klasik veya hakim yaka olarak imal edilir. Hakim yaka yukarı kalkık adı üzerinde olduğu gibi hakimlerin giydiği cübbelerin yaka tarzındadır. Klasik cübbeyi düz yaka cübbe olarak da ifade edebiliriz. 

    Anaokulu mezuniyet cübbesi tek beden olarak imal edilir. Beş altı yaş grubuna uygun olarak imal edilen cübbeler anasınıfı için beden tercihi ile imal edilmez. İlkokul mezuniyet cübbesi de tek beden olarak imal edilir ancak akranlarına göre daha yapılı öğrenciler için small beden olarak gönderilir. Ortaokul mezuniyet cübbesi small, medium, large bedenlerde imal edilir. Lise mezuniyet cübbesi de üç beden olarak imal edilr ve çok yapılı öğrenciler için large bedenin bir üzeri ve iki beden üzeri imal edilebilir. Tüm yaş gruplarına göre cübbeler bu bedenlerde imal edilir kız erkek ayrımı bedenler için söz konusu değildir. Ancak bazen renkler hususunda tercih yapılmaktadır. Mezuniyet cübbelerini artık sadece üniversitelerde giyilen bir mezuniyet sembolü olarak değil kutlamalarda kullanılan bir elbise olarak görmek mümkündür. Hem sembol hem de kutlama amacı ile giyilmektedir. Üniversite cübbesi imalatı da farklı bedenlerde imal edilir ancak diğer öğrenci gruplarından farklıdır. Atkı, arma ve şal gibi özel istekler ile imal edilir ve genelde alpaka kumaş tercih edilir. Alpaka kumaşın dışında saten kumaş tercih eden üniversiteler de vardır. Ayrıca üniversitelerin fakültelerinin logo renklerine uygun olarak her fakülte için ayrı renkleri ve modelleri görmek mümkündür. İşin bir de kep atma kısmı var ki bunun için de tören yapılmaktadır. Tabi ki organizasyon ile farklı tarzlarda kutlamalar ile mezuniyet cübbe imalatından farklı sektörlere kadar iş potansiyeli piyasaya canlılık katmaktadır. Bu da işin diğer güzel yanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir mezuniyet cübbesinin imalatı için gereken malzemelerden başka emekçilerin ve kargo şirketlerinin de bundan dolayı iş yapmakta pay sahibi olduklarını ifade etmek gerekir. Mezunuyet cübübelerini diken atölyelerde de istihdam artmakta bu da ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

    Cübbe imalatını yukarıdaki bilgiler ile ifade etmeye çalışmakla birlikte farklı mezuniyet cübbeleri için imalat biraz daha farklı olabilir. Farklı kumaşlar kullanılabilir mesela imam cübbesi, avukat ve hakim cübbeleri için işçilik, renkler ve modeller biraz daha farklı olabilir.

Yorum yaz