ArabicEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Mezuniyet Cübbesi Bedenleri

Posted by admin 01/10/2018 0 Comment(s) Mezuniyet Cübbesi,

Mezuniyet cübbe modelleri için ilgili kategori mezuniyet ve cübbe kategorisidir. Bu kategoride modelleri görebilirsiniz. Yakaya göre modeller iki kısma ayrılır. Hakim yaka ve klasik yaka.. Hakim yaka adı üzerinde olduğu gibi hakimlerin giydiği cübbe yaka tipidir. Yaka yukarıya doğru kalkıktır. Düz yaka klasik yaka olarak da adlandırılır ve yakasız modeldir. Çok çeşitli modeller ve farklı modeller talepler doğrultusunda ortaya çıkar. En çok tercih edilen ise sade klasik yaka modeldir ve fiyatı en uygun olan modeldir. Hakim yaka ikinci sırada tercih edilen model olmakla beraber daha çok lise ve üniversiteler tercih emektedir. Günümüzde üniversiteler farklı model arayıışına girmiştir. Bunun sebebi öğrencilerin mezuniyet törenlerinde farklı olma isteğinden kaynaklanmaktadır. Şallı modeller serbest şal ve sabit şal olarak adlandırılır. Serbest şal cübbe üzerine dikilmez öğrenci boynuna takar. Sabit şal sol omuz üzerine gelecek şekilde dikilir bir parça ön tarafa diğer parça arka tarafa gelir. Armalı modeller öğrenci cübbeyi giydiğinde sol göğüs üzerine gelecek şekilde 8x8 veya 10x10 ebadında arma dikilir. Armalar bir de şal üzerine aşağı kısımdan 10 cm yukarıda olacak şekilde dikilir. Bu modellerden başka biyeli, sırmalı vb. modeller de vardır. Biyeli modeller garniniin yanına ince veya 1-2 cm kalınlığında olacak şekilde yakadan aşağıya doğru dikilir. Sırmalı modellerde sağ ve sol bilek üzerine gelecek şekilde ikili veya üçlü sırmalar dikilir. Sırma rengi cübbenin garni rengindedir.

Mezuniyet cübbeleri saten veya alpaka kumaştan imal edilir. Saten kumaşlar dokuma sıklığına bağlı olarak kalitede farklılık meydana getirir. En kaliteli kumaşlar Bursa ilimizde imal edilir. Alpaka kumaşlar kullanılan pamuk oranına göre fiyatlandırılır ve buna bağlı olarak kalitelendirilir. En çok tercih edilen kumaş saten kumaştır. Alpaka kumaş satene göre her ne kadar kaliteli ise de parlak değildir ve hemen kırışmaktadır. Saten kumaş parlak olup alpaka kumaşa göre hemen kırışmaz. Biliyoruz ki mezuniyet cübbe ve törenleri gösteriş ve şatafat işidir buna istinaden saten kumaş parlaklığından dolayı daha çok tercih edilir. 

Mezuniyet cübbesi bedenleri anaokulundan üniversiteye kadar farklılık göstermektedir. Anaokulu meuniyet cübbesi tek beden imal edilir. İlkokul mezuniyet cübbesi tek beden imal edilir. Ortaokul mezuniyet cübbesi small, medium, large bedenlerde imal edilir. Lise mezuniyet cübbesi small, medium, large bedenlerde imal edilir. Üniversite mezuniyet cübbesi small, medium, large bedenlerde imal edilir. Bu bedenler dışında xlarge ve xxlarge olarak da imal edilebilir. 

Anasınıfı mezuniyet cübbesi tek beden ve 5-6 yaş grubuna uygundur. İlkokul mezuniyet cübbeleri 4.sınıf 10 yaş grubuna uygundur. Ortakoul mezuniyet cübbeleri 8.sınıf ve 12 yaş grubuna uygundur small, meduüm ve large bedenlerde imal edilir. Lise mezuniyet cübbesi de 3 farklı bedende imal edilir. Üniversite mezuniyet cübbeleri yetişkin grubudur ve 5 farklı bedende imal edilebilir. En çok tercih edilen beden small ve mediumdur.

Mezuniyet cübbe bedenleri nasıl belirlenmeli? Boyu 1,60 cm olan öğrenciler için small beden uygundur. Boyu 1,65-1,70 cm olanlar için medium beden uygundur. Boyu 1,70 cm den büyük olanlar için large beden uygun olacaktır. Mezuniyet cübbeleri bol imal edildiğinden kollar dışında pek sorun olmamaktadır. Mesela meduum beden boyu 1,75 cm olan birine gelir ancak kollar kısa kalabilir. 

Mezuniyet cübbelerinde eskiden beden ayrımı yoktu. Günümüzde hala beden ayrımı olmadan öğrencilere cübbe giydiren üniversitelerimiz vardır. Tek beden olarak öğrenciler ya çok uzun ya da çok kısa gelmekte bu sorun en çok ta kollar da kendini göstermektedir. Öğrenciler ise yılda bir defa giyeceği ve ömür boyu hatıra olarak kalacağı bu özel günde tam kendi bedenine göre cübbe giymek istemektedir. Bu da onların en doğal isteğidir. 

Yorum yaz